«

»

Sep 05

Seperasjonsangst

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Dette kan fremstå på mange måter. Når eieren reiser så kan hunden pipe, hyle, bjeffe og ødelegge ting. De viser ofte stressymptomer allerede når eieren gjør seg klar til å reise, henter nøkler eller tar på seg jakken. Nå har det seg sånn at stress skaper stress som videre kan føre til angst hos hunden. Derfor kan det lønne seg å skjerpe inn disse “rutinene” før du skal bort hvis din hund har separasjonsangst. Du kan ta på deg jakka og sett deg i sofaen og lese avisa. Gå rundt med nøklene mens du lager mat etc…
Det er heller ikke uvanlig at en hund gjør fra seg inne når eieren er borte, dette kommer av angsten. Du kan berolige hunden på flere måter. Aktivitet er alltid viktig! Gå en lang tur før du skal reise i tillegg til vanlig aktivitet. En “klikkertreningsrutine” kan også hjelpe hunden din å roe seg. Du bruker godbit og ros som “klikker”: Ta på deg jakke, hent nøklene, ta på skoene og hva du ellers gjør når du pleier å reise. Hvis hunden er i sorolig så får den godbit. Hvis den blir urolig så stopper du og setter deg sofaen eller i en stol til hunden er rolig. Så prøver du igjen, ta på jakke og hent nøkler. Hvis hunden er rolig så får den “klikk”.
Når du har kommet så langt i prosessen at du skal ut døren, så bare åpne den, hvis hunden er rolig så gir du godbit. Hvis ikke, stopper du prosessen. Videre åpner du døren, går ut mens døra er litt åpen. Etterhvert kan du lukke døren i noen sekunder og åpne igjen, gi godbit hvis hunden er rolig. Forleng perioden du er utenfor ettersom hunden roer seg! Dette må gjøres flere ganger og over lengre perioder. Dette kommer ann på hvor stresset din hund er.

Husk også på å ikke gi skjenn hvis du kommer hjem og ting er ødelagt. Det kan være en stund siden hunden ødela tingen og skjønner da ikke hva den får skjenn for. Trangen til å ødelegge ting kommer av at hunden vil nå eieren. Den finner gjerne ting som det lukter “eier” av. Hvis den ødelegger vegger eller dører er det for å komme etter eieren.
Jeg har hatt en hund med separasjonsangst og jeg har brukt pappeske med godbiter i og min lukt, gjerne en gammel genser eller noe som hunden får når jeg reiser. Da kunne hun ødelegge og herje mens jeg var borte, og det gikk ikke utover innventaret.

Lykke til! Fortell meg gjerne hvordan det går og du vet hva du skal gjøre hvis du har spørsmål!