↑ Return to Hverdagslydighet

Problematferd

Seperasjonsangst

Mange hunder sliter med separasjonsangst. Dette kan fremstå på mange måter. Når eieren reiser så kan hunden pipe, hyle, bjeffe og ødelegge ting. De viser ofte stressymptomer allerede når eieren gjør seg klar til å reise, henter nøkler eller tar på seg jakken. Nå har det seg sånn at stress skaper stress som videre kan føre til angst hos hunden. Derfor kan det lønne seg å skjerpe inn disse “rutinene” før du skal bort hvis din hund har separasjonsangst. Du kan ta på deg jakka og sett deg i sofaen og lese avisa. Gå rundt med nøklene mens du lager mat etc…
Det er heller ikke uvanlig at en hund gjør fra seg inne når eieren er borte, dette kommer av angsten. Du kan berolige hunden på flere måter. Aktivitet er alltid viktig! Gå en lang tur før du skal reise i tillegg til vanlig aktivitet. En “klikkertreningsrutine” kan også hjelpe hunden din å roe seg. Du bruker godbit og ros som “klikker”: Ta på deg jakke, hent nøklene, ta på skoene og hva du ellers gjør når du pleier å reise. Hvis hunden er i sorolig så får den godbit. Hvis den blir urolig så stopper du og setter deg sofaen eller i en stol til hunden er rolig. Så prøver du igjen, ta på jakke og hent nøkler. Hvis hunden er rolig så får den “klikk”.
Når du har kommet så langt i prosessen at du skal ut døren, så bare åpne den, hvis hunden er rolig så gir du godbit. Hvis ikke, stopper du prosessen. Videre åpner du døren, går ut mens døra er litt åpen. Etterhvert kan du lukke døren i noen sekunder og åpne igjen, gi godbit hvis hunden er rolig. Forleng perioden du er utenfor ettersom hunden roer seg! Dette må gjøres flere ganger og over lengre perioder. Dette kommer ann på hvor stresset din hund er.

Husk også på å ikke gi skjenn hvis du kommer hjem og ting er ødelagt. Det kan være en stund siden hunden ødela tingen og skjønner da ikke hva den får skjenn for. Trangen til å ødelegge ting kommer av at hunden vil nå eieren. Den finner gjerne ting som det lukter “eier” av. Hvis den ødelegger vegger eller dører er det for å komme etter eieren.
Jeg har hatt en hund med separasjonsangst og jeg har brukt pappeske med godbiter i og min lukt, gjerne en gammel genser eller noe som hunden får når jeg reiser. Da kunne hun ødelegge og herje mens jeg var borte, og det gikk ikke utover innventaret.

Lykke til! Fortell meg gjerne hvordan det går og du vet hva du skal gjøre hvis du har spørsmål!

 

Hund som hopper

Har du noen gang møtt en hund som hopper når den hilser på mennesker? Har du en hund som overfaller personer når de kommer på besøk?
De fleste vil svare ja på begge eller en av disse spørsmålene.

Det er flere løsninger på denne atferden, det første du må tenke er: Hvorfor hopper hunden?
Når hunden var valp eller hvis hunden er liten så får de mye oppmerksomhet når de hopper opp på beinet. Dette gjør at hunden vil fortsette med hoppingen. Når den valpen har blitt en voksen hund på kanskje 50 kg er det ikke like søtt.
Da kan vi tenke slik; hva er hunden ute etter når den hopper? Jo, oppmerksomhet. Fjern dette. Hvis hunden hopper så snur du deg vekk, gå gjerne unna og ikke se på, snakk med eller rør hunden. Bare fjern deg selv. Du som hundeeier bestemmer selv hva din hund skal utsettes for, og kan lett be personer som hilser på din  hund å gjøre det samme. Gi hunden masse oppmerksomhet, kos, ros og annen belønning når hunden hilser på en måte du ønsker!
Dette fører meg til en annen metode for å rette hopping på:
Hvordan vil jeg at hunden min skal hilse på meg når jeg kommer hjem fra jobb, eller andre som kommer på besøk? Jeg vil at mine hunder skal gå rolig frem, sette seg og vente på at folk vil hilse på dem. Da kan jeg lære inn denne atferden.
Da må man ha andre personer man kan bruke som hjelp. La hunden gå mot en person, be personen om å snu seg eller gå vekk hvis hunden hopper eller er “vill”. Når hunden har roet seg får den ros, masse belønning hvis den setter seg. Etterhvert prøver du med mindre kjente personer for hunden.

Lykke til!

Båndtrening

Dette er noe man burde begynne med allerede fra hunden er valp. Hvis du ikke har gjort det kan du fort få en hund som går på tur med deg istedet for at du går med hunden. Dette skaper frustrasjon hos deg som videreføres til hunden. Hvis du blir sint når hunden drar og røsker hardt i båndet vil dette bare føre til at hunden vil lenger unna og drar enda mer. Jeg vil heller ikke anbefale strupehalsbånd, de skaper ubehag hos hunden og kan føre til at den drar mer for å komme unna. Da er det mye bedre å anskaffe en grime, da får ikke hunden dratt. Selv om det beste er at du lærer hunden til å gå pent i bånd.
Hvis du skal begynne å trene hunden til å gå pent i bånd i voksen alder har jeg noen veiledninger. Det viktigste er: Tålmodighet, tålmodighet! En hund som har vært vant til å dra i flere år kan bruke lang tid på å skjønne hvordan den skal gå pent. Jeg har brukt opptil tre uker på å trene hunder til å gå pent. Noen tar det etter første turen!
Det første du må gjøre er å kjøpe en vanlig kobbel, hvis du ikke allerede har det. Gjerne på 1,5 til 2 meter. Et flexibånd er ikke spesielt enkelt å bruke på båndtrening.
Hold båndet i hånden og la hånden hvile mot siden av kroppen din. DER har du utgangspunktet ditt. DER skal hånden din være før du beveger deg en millimeter. La hunden gå dit den vil, med en gang hånden din er i hvileposisjon så går du fremover. Med en gang hånden ikke er i hvileposisjon så stopper du. Det kan ta lang tid før hunden skjønner det, men poenget er at hunden ikke kommer fremover med mindre båndet er slapt. Ros gjerne hunden når båndet er slapt, ros enda mer og gjerne ta frem godibiter hvis hunden går en lengre periode med slapt bånd. En ting som er viktig å huske, ikke tren hunden for mye av gangen. Denne treningen skal helst foregå utenom de daglige lufteturene, etterhvert som hunden forstår det kan du begynne med treningen også på lufteturene.