↑ Return to Hverdagslydighet

Tips til hverdagen

 • Gå alltid først ut av døren
  Når du og hunden din skal ut, sørg for at du er den første som går ut. Hvis hunden din er vant til å være den første som braser ut av døren så kan det ta noen ganger før hunden forstår dette, men de lærer det som regel ganske fort! Still deg foran døren og beveg deg mot hunden, vær bestemt og hold gjerne en hånd mot hunden for å vise at den skal rygge noen skritt. Når hunden er avslappet på et punkt et stykke fra døren sier du bli. Åpne døren, hvis hunden nå prøver å komme ut må du lukke den og begynne på trinn en igjen. Til slutt vil hunden skjønne at for å komme ut så må den sitte i ro. Når du har klart å åpne døren og kommet deg ut noen skritt så kan du si “Værsegod” i en lett tone, dette vil normalt sett sette hunden i gang!Poenget: Hunden skal forstå at du er lederen, hunden skal følge deg du skal ikke følge hunden.
 • Mental aktivitet
  Aktivitet er viktig for at en hund skal oppføre seg ordentlig når den er innendørs. Dette gjelder ikke bare fysisk aktivitet. Hjernetrim er kjempeviktig for alle hunder, viktigere for noen. For en privatperson med hund er det flere ting du kan gjøre. Enkle triks er super hjernetrim, mer info om å lære hunder triks kan du lese under Klikkertrening. Opptrening av hverdagslydighet er også hjernetrim for hunden. Andre måter er å ta vare på pappesker i alle størrelser. La hunden se på mens du putter en favorittgodbit i den minste esken, putt så den i en eske igjen osv… Så lar du hunden bryte løs og herje med esken til hunden får tak i godbiten, gjør dette flere ganger og se hvor flinke de til slutt blir! Gjør det enkelt de første gangene, pass på så det ikke er plast eller metallbiter på eskene. Hundens sikkerhet kommer først!
 • Fysisk aktivitet
  Dette er noe som for mange sier seg selv. Det er ikke alle som forstår hvor mye arbeid det er å ha en hund. Fysisk aktivitet er viktig for din og hundens trivsel! Får ikke hunden aktivitet vil den begynne å gå på inventaret eller kan også bli stresset eller aggressiv. Undersøk hvor mye aktivitet din hunderase trenger, hvis du er usikker kan du kontakte meg. Jeg har en fast regel på tre lufteturer hver dag, der en tur er på minst 30 min. Hvis du har en hund som står ute hele dagen så holder det med den ene lange turen. Dette kommer selvsagt veldig an på hva slags rase du har. En Border Collie vil trenge mye mer enn 30 min hver dag, mens en Chihuahua klarer seg fint med det.
 • Sosialisering
  Ut på tur er noe man må når man har hund. Hvorfor ikke legge turen innom en bondegård, et større boligfelt eller sentrum, venner/familie med barn eller andre med hund? Dette er noe som er viktig fra hunden er ung, ta med masse godbiter og la sosialiseringen begynne! La hunden hilse på andre hunder, dyr, mennesker, handikappede, barn osv… Dette er både fysisk aktivitet og hjernetrim på en gang! Husk å ikke gi godbit på feil plass, les mer under Klikkertrening.